When I shot Jane’s “old” studio - a converted garage off the kitchen - a year ago, she told me she needed a little more room and was going to expand off the back of the house.  Well, 1500 additional square feet later, what I thought was already a very cool place is now an airy, voluminous, customized haven of creativity.  With her blank sheet of paper, Jane and the contractor drew up her dream space.  They put most of the light - natural and electric - in or near the ceiling to accommodate the huge canvases that Jane prefers.  In the corner set aside for her encaustic work, outlets are at working surface level and a powerful in-ceiling fan takes away toxic fumes.  A polished concrete floor makes moving Jane’s rolling work tables a breeze.  The location and design of the canvas files gives easy access, provides room for people to enter from the drive and allows her flat files to be stored underneath.  

 

Jane acknowledges her short attention span, causing her to want to move around, not stand in one place for a long time.  So, there are typically several projects in various stages around this generous space.  And, yet, there’s so much openness remaining.  She could hold classes for 20 in here.  The old studio space?  She says it hasn’t found it’s voice yet.  While it’s waiting, there are several comfy chairs and couches and a flat screen TV.  Everybody needs a break now and then.  Even Punkie, the tabby Jane found out in the wild, has her favorite morning spot in front of the east-facing patio doors, warming up on a winter day.  Actually, Punkie seems to always be on break.

 

From the Author:  (I asked her what it was like the first morning she walked into the new space to work)  “This is Heaven!  I don’t even need my house!”

Jane Braddock.jpg